Yoga Life in Mysore, India

Ik ben in Mysore, zuid-India voor een intensieve Hatha Yogatraining. Het is bijzonder om yoga te doen in de voetsporen van oude meesters.

Tot 1947, toen de moderne staat India werd gesticht, bestond India uit verschillende koninkrijken die werden bestuurd door maharadja’s. Deze koningen stonden bekend vanwege hun ongekende rijkdom en regeerden vaak met harde hand. Maar Mysore kende verschillende generaties verlichtere koningen die veel deden om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren, cultuur en spiritualiteit te promoten en wilde dieren te beschermen.

Yoga in de voetsporen van oude meesters

Maharadja Krishna Raja Wadiyar IV (1902-1940) had een bijzondere interesse in yoga en nodigde de beroemde yogaleraar Sri Tirumalai Krishnamacharya uit om les te geven in het majestueuze Mysore Palace. Raja Wadiyar IV liet yogademonstraties organiseren in de tuin van het paleis waarbij Krishnamacharya en zijn leerlingen hun kunsten vertoonden. Krishnamacharya maakte naar verluidt furore doordat hij tijdens een van de demonstraties door middel van een speciale yogatechniek zijn hart stil zou hebben gezet.

Sri Tirumalai KrishnamacharyaRevival

Veel van de yoga die we tegenwoordig in het Westen doen is terug te leiden naar het baanbrekende werk dat Krishnamacharya verrichtte om yoga toegankelijker te maken voor de gewone mens. Hij ontwikkelde uitgebreid studiemateriaal voor zijn leerlingen en gaf als eerste les aan vrouwen. Voorheen werd yoga vaak als een geheime spirituele beoefening gezien die was voorbehouden aan mannen. Ook ontwierp Krishnamacharya de eerste yogaseries waarbij asana’s middels een specifieke ademhaling aan elkaar werden geregen. Dankzij Krishnamacharya onderging Hatha Yoga een ware revival. Krishnamacharya had een aantal beroemde leerlingen zoals Pattabhi Jois, de grondlegger van Ashtanga Vinyasa Yoga en B.K.S. Iyengar die zich toelegde op de alignment van de yogahoudingen.

Techniek, discipline en veel liefde

Sir Bharat Shetty & B.K.S. IyengarMijn docent Bharat Shetty leerde het vak direct van B.K.S. Iyengar, waardoor ik het gevoel heb dat wat ik hier leer dicht verbonden is met de kennis van de oude meesters. Samen met zo’n tien andere yogadocenten volg ik deze weken yogalessen ‘Mysore style’. Dit houdt in dat iedereen zijn eigen practise doet, op zijn eigen niveau en eigen tempo. De docent loopt rond en geeft persoonlijke begeleiding.

De eerste les is amper begonnen of Sir, zoals de leraar hier wordt genoemd, heeft mijn zwakke plek ontdekt. Hoewel het lijkt alsof ik best lekker achterover kan buigen, wijst hij me erop dat ik ontzettend in mijn onderrug hang en daarmee een blessure riskeer. Ik krijg een uitgebreide verhandeling over de samenwerking tussen buik- en rugspieren, instructies in allerlei houdingen en ten slotte een bemoedigend schouderklopje en een grote glimlach. Dit is waarom ik hier zo graag kom; op deze school wordt een schat aan kennis over de techniek van Hatha Yoga altijd gecombineerd met een liefdevolle aanpak.

De docent moedigt ons constant aan (“Two things can always help, smile and breath”), maar hamert tegelijkertijd op discipline (“If you’re too tired to take the class, come anyway and just sit in a chair. We are in this together”). Ook benadrukt hij constant dat we onszelf niet met elkaar moeten vergelijken (hij betrapt me iedere keer als mijn blik afdwaalt) en als hij me helpt om verder te komen in een houding, vaak veel verder dan ik voor mogelijk hield, herhaalt hij continu zijn mantra: “Are you breathing? Are you sure you are breathing?” Soms komt hij even luisteren of het wel echt zo is, of telt hij je ademhalingen per minuut (“Could be less…”).

Onverwachte weerstand

Voorafgaand aan deze training had ik me voorbereid op flinke spierpijn en afzien in de ietwat spartaanse ashram. Maar ik wen gelukkig snel aan de ijskoude douche, de gong om vijf uur ’s ochtends, het gebrek aan cafeïne (al heb ik een pot Nescafe naar mijn kamer weten te smokkelen), de afwezigheid van ventilatoren om de hitte te verdrijven en het feit dat niemand hier deo lijkt te gebruiken. Waar ik niet op had gerekend was dat ik enorm op mezelf zou worden teruggeworpen. Veel meer dan een paar zinnen wissel ik de eerste dagen niet met mijn collega-studenten. Mensen zijn verzonken in hun practice en na afloop in zichzelf of in boeken. Het valt me zwaar, totdat ik op dag vier ontdek dat dit naast een yogatraining ook een stilte retreat is. Het was fijn geweest als iemand me dat had verteld, maar zodra ik het weet kan ik me eraan overgeven. Net als aan de vele uren oefenen per dag. Gelukkig wordt van zaterdagavond tot maandagochtend het stilteverbod doorbroken. Ineens verschijnen de yogi’s in glamoureuze outfits. De vrije tijd die we hebben vullen we met een aaneenschakeling van uitjes en etentjes en ik leer mijn studiegenoten in een rap tempo kennen.

Na de eerste week tel ik niet meer de dagen die ik nog moet, maar de dagen die ik hier nog mág zijn. Ik voel me hier thuis, mijn lichaam wordt snel sterker en soms als we na les pranayama (ademhalingsoefeningen) doen, kom ik in een soort no brain zone. Ik ervaar niets dan ruimte en rust in mijn hoofd. Dat gevoel is zo heerlijk dat ik het vast wil houden. De grootste valkuil natuurlijk … morgen opnieuw proberen.

De volgende reis staat gepland voor januari 2024. Vul het formulier  in als je op de hoogte wilt blijven!

     

    Indea Yoga, de school van Bharat Shetty in Mysore

    Volg ons op Instagram!

     


    INSTAGRAM