READING

Ben jij koning van jouw ademhaling?

Ben jij koning van jouw ademhaling?

Tijdens een imposante demonstratie van Hatha Yoga in 1984 liet yogagoeroe B.K.S. Iyengar horen hoe de ademhaling van een yogi zou moeten klinken. Met zijn mond dicht op de microfoon hoor je hem 47 (!) adembenemende seconden inademen. “That is inhalation,” zegt hij daarna rustig. “The mind is the king of the senses and the breath is the king of the mind,” aldus Iyengar.

Volgens mijn anatomieboek haalt een mens gemiddeld tussen de zestien en twintig keer adem per minuut. Toen ik in India yogales volgde bij mijn leraar Bharat Shetty (leerling van Iyengar) ging hij af en toe naast me staan om mijn ademhaling te tellen. De boodschap was eigenlijk altijd dat het wel wat langzamer kon. Sindsdien check ik af en toe hoe het ervoor staat met mijn ademfrequentie.

Rustig aan het werk – 16 keer per minuut

Tijdens een stukje hard fietsen om snel uit de regenbui te zijn: 24 keer per minuut

Tijdens yogapractise: wisselend tussen de 10 en 14 bij flinke inspanning.

Volgens de oude yogateksten hebben we een vaststaand aantal ademhalingen gekregen bij de geboorte. Iedere ademhaling brengt ons feitelijk dichter bij de dood. Nogal zonde om die te verspillen, lijkt me. Maar ook als je het wat minder dramatisch bekijkt en bijvoorbeeld wilt werken aan een goede gezondheid en leven met minder stress, is bewust ademhalen een goed idee. Een kalme ademhaling brengt ons (naast dus mogelijk een langer leven), een mind waarin meer ruimte aanwezig is om naar onszelf te kijken en vanuit rust te anticiperen op wat het leven brengt.

 


INSTAGRAM