Veelgestelde vragen over hypnose

Hypnose, is dat niet eng? Het is een van de vragen die ik als hypnotherapeut geregeld krijg. Hier geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen over hypnose en hypnotherapie.

Hypnose heeft een beetje een slechte naam gekregen, vanwege het idee dat je volledig onbewust zou zijn en door stage-hypnotiseurs die hypnose gebruiken als show om mensen aan het lachen te krijgen. Maar dit is niet de vorm van hypnose die we bij hypnotherapie gebruiken.

Trance & het onbewuste

Bij hypnotherapie maken we gebruik van trance, een diepe vorm van ontspanning. Je bent echter niet helemaal weg; je kunt nog steeds waarnemen wat er om je heen gebeurt en ook gewoon terugpraten als de therapeut je een vraag stelt. Niets engs aan dus. Grote kans trouwens dat je wel eens een vorm van trance hebt ervaren. Als je tijdens het fietsen bijvoorbeeld de weg die je aflegde niet meer herinnert, wegdroomt bij een mooi boek of na de yogales in een diepe ontspanning wegzinkt, ben je ook in trance.

Het onbewuste is geen enge, donkere plek van de geest waar je maar beter weg kunt blijven. Integendeel, het is een plek waar belangrijke, vormende levensgebeurtenissen en overtuigingen liggen opgeslagen. Het is een plek waar je hulpbronnen kunt vinden om problemen op te lossen waar je met je actieve denken niet bijkomt. Als we in ons (jonge) leven ingrijpende dingen meemaken dan koppelen we daar vaak een overtuiging aan over onszelf en hoe de wereld werkt. Zulke overtuigingen kunnen jarenlang je gedrag bepalen, zonder dat je dit door hebt. Tijdens een sessie hypnotherapie ‘omzeil’ je tijdelijk je denkende geest, zodat je zicht krijgt op wat diep van binnen leeft en je deze belemmerende patronen kunt doorbreken.

Bewezen effectief

Hypnotherapie maakt steeds vaker deel uit van de (medische) gezondheidszorg. Het is een effectieve methode bij allerlei psychische en psychisch-somatische klachten, zoals angst en overmatig piekeren, fobieën, slaapproblemen burn-out, verslaving & doorbreken van hardnekkige gewoonte.

In steeds meer ziekenhuizen en tandartspraktijken wordt hypnose ingezet, bijvoorbeeld bij:

  •   bijwerkingen van chemokuren
  •   het prikkelbare darm syndroom (PDS)
  •   fibromyalgie
  •   migraine
  •   chronische pijn

 

Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar hypnotherapie, bijvoorbeeld bij de behandeling van fybromyalgie. Hypnotherapie bij onverklaarde buikpijn is inmiddels bewezen effectief.

Zelf Hypnotherapie ervaren?

Lees hier meer of neem contact op voor meer informatie of het boeken van een afspraak.

    INSTAGRAM