READING

Swami Sivananda versus The Beatles

Swami Sivananda versus The Beatles

In het artikel Yoga in het spoor van The Beatles in de Volkskrant deze week krijgt de Britse band een wel erg grote rol toegedicht in het floreren van Rishikesh. “Ze hebben het geweten daar in Rishikesh”, schrijft John Schoorl in het stuk. Zonder bezoek van de band zou de stad aan de voet van de Himalaya niet zijn uitgegroeid tot de yogahoofdstad van de wereld die het nu is. Hij vergeet te vermelden dat Rishikesh al naam voor zichzelf had gemaakt doordat de gerespecteerde Indiase yogaleraar Swami Sivananda Saraswati (1887-1963) zich er had gevestigd. Tot op de dag van vandaag speelt de Divine Life Society (opgericht door Sivananda in 1936) een belangrijke rol in het verspreiden van kennis over yoga, gezondheid en ayurveda wereldwijd. Talloze yogaleerlingen en docenten vestigden zich sinds zijn komst in Rishikesh.

Graffiti in The Beatles-ashram in Rishikesh

In de zeer korte tijd dat The Beatles in Rishikesh verbleven (Ringo Star verliet de ashram al na tien dagen, Mc Cartney bleef een maand) componeerden ze er talloze meesterwerken. Niet veel later raakten ze in onmin met hun goeroe de Maharishi Mahesh Yogi. Na hun vertrek verviel de ashram tot een ruïne en bleef drie decennia gesloten. In 2015 besloot de Indiase staat de ashram te heropenen, maar de ashram is niet meer dan een soort spookstad met een schamele fotogalerij, talloze vervallen gebouwen en een handjevol toeristen. Die komen vooral om een foto te maken met een van de graffiti’s die oude tijden moeten doen herleven.

Iets verderop struikel je letterlijk over de mensen die naar Rishikesh zijn gekomen om tempels te bezoeken, yogalessen te volgen of een selfie te maken langs de imposante rivieroever. Hier schallen mantra’s vanuit alle hoeken over de rivier. Een nummer van The Beatles heb ik er nog nooit gehoord.


INSTAGRAM