READING

Mini-cursus Hoe overleef ik India. Les 3: Etiquett...

Mini-cursus Hoe overleef ik India. Les 3: Etiquette

Yogadocent Saskia Grootegoed reist al twintig jaar naar India. In deze mini-cursus deelt ze haar mooiste reiservaringen met je. 

In India vind je spiritualiteit letterlijk op iedere straathoek. Ik ben tijdens mijn reizen bij allerlei docenten in de leer gegaan om zoveel mogelijk van de oude yogakennis op te snuiven. Ik bezocht kleine tempeltjes, likte mijn vingers af bij het goddelijke eten en ontmoette bijzondere mede-yogi’s. Veel mensen vinden India een beetje een eng land; dat is zonde want er is zoveel moois te ontdekken.’

# Les 3: Etiquette

Iedereen die wel eens een Bollywoodfilm heeft gezien weet dat de spanning van de langverwachte kus nooit helemaal wordt ingelost. Net als de lippen van de geliefden elkaar aan het einde van de film dreigen te raken, draait de camera weg. Gejuich stijgt op uit de zaal. Einde film. Hoewel de Indiase samenleving razendsnel verandert, vinden intieme zaken nog altijd achter de schermen plaats.

Wat is eigenlijk netjes en wat niet? Wat zijn de gewoontes en gebruiken? Een les in Indiase etiquette.

Kussen en knuffelen in het openbaar is een beetje alsof je bij ons midden op de Dam je kleren uittrekt om de liefde te bedrijven. Ook een kus op de wang kan al als behoorlijk exhibitionistisch worden gezien. Handjes vasthouden doen mannen in India vooral met mannen en vrouwen met vrouwen. In de meeste gevallen niet meer dan een teken van goede vriendschap.

 

In de Pinky Song wordt nog maar eens uitgelegd wat handen (of pinken) vasthouden nou eigenlijk echt betekent in India

 

De niet zo heilige voeten

De voeten worden gezien als het minst heilige deel van het lichaam, beter gezegd onrein. Zit daarom nooit met je voeten naar voren in het bijzijn van een spirituele meester. Als de yogaleraar aan het einde van de les vraagt om ter ontspanning in Savanasna (de lijkhouding) te gaan liggen, lig dan altijd met je hoofd naar de leraar toe, ook als dat betekent dat je je moet omdraaien.

 

Ben jij ook benieuwd naar onze yogavakanties in India?

Vul dan het formulier in:

   

  Eten doe je met je handen, niet met bestek.

  Ook in de duurdere restaurants is dit de gewoonste zaak van de wereld. Eten met een mes, dat is ronduit gevaarlijk! Eet met je rechterhand. Je linkerhand is gereserveerd voor toiletrituelen. Een stuk hygiënischer dan onze rare gewoonte om de vuiligheid aan een papiertje te smeren, zo vindt men.

  Ook thali eet je met je handen in India

  Horn Please

  Er wordt wat af getoeterd in het Indiase verkeer. Je zou bijna denken dat iedereen geïrriteerd is. Niets is echter minder waar. Indiase chauffeurs zijn vaak opvallend relaxed. Door te toeteren zeg je tegen je medebestuurders ‘ik kom eraan.’ Iedere keer als een voertuig een andere voertuig inhaalt wordt er daarom getoeterd. Lekker duidelijk en gezellig druk.

  Please no

  Indiërs gebruiken de woorden alsjeblieft en dankjewel zo goed als niet. Daarom kan het soms lijken of mensen behoorlijk onvriendelijk zijn als ze iets vragen. Het is echter niet meer dan normaal om zaken heel direct te zeggen. Ook is het niet ongebruikelijk om mensen die je net kent de meest persoonlijke vragen te stellen.

  Goedemiddag, wat is uw naam?’

  ‘Ben u getrouwd?’

  ‘Niet? Waarom niet?’

  ‘Hoe vinden uw ouders dat? Wat doen ze voor de kost?’

  ‘Hoeveel verdienen ze daarmee? Hoeveel verdient u?’

  ‘Hoeveel kostte uw vliegticket naar India?’ 

  Gewoon een alledaags gesprekje op straat. Voel je vrij de tegenpartij ook aan een spervuur van vragen te onderwerpen, zo kom je nog eens iets te weten. Of geef gewoon geen antwoord, dat is ook niet onbeleefd.

  Onderweg op onze yogareis vragen we deze leraar (rechts) de hemd van het lijf

   

  De personal space van een Indiër is over het algemeen een stuk kleiner dan die van ons. Ik zat eens in een volledig lege trein toen een groepje vriendinnen instapte en bijna bij me op schoot kwam zitten. Wel zo gezellig. Ook delen families graag 1 hotelkamer.

  O ja, het is niet meer dan normaal om dicht tegen je voorganger in de rij te gaan staan. Zo zorg je er samen voor dat niemand kan voordringen.

  Wordt het allemaal too close, zeg gerust dat je liever een beetje afstand houdt.

  In januari gaan we weer op reis naar India!

   


  INSTAGRAM