Hypnotherapie bij chronische pijn


Last van chronische pijn? Hypnotherapie helpt

Mensen met chronische pijn krijgen vaak de boodschap: je moet ermee leren leven. Maar hoe doe je dat? Hypnotherapie geeft je nieuwe ingangen om de vicieuze cirkel van pijn te doorbreken. Zo krijg je weer grip op je klachten en ervaar je meer rust en ontspanning.

Veel mensen met chronische pijn lopen met dezelfde vragen rond. Wat is er aan de hand in mijn lichaam? Wanneer is het begonnen? En wat moet ik doen om het te stoppen?

Vaak is dit het begin van een lange zoektocht naar iets dat verlichting kan brengen. Moet ik een nieuwe behandeling proberen? Anders bewegen? Mijn levensstijl veranderen? Hoe langer de klachten aanhouden, hoe radelozer je kunt worden. Als de oplossing uitblijft, zorgt dit voor meer spanning, wat de klachten verder kan verergeren.

Wat is chronische pijn eigenlijk?

Pijn is een signaalfunctie van het lichaam. Als je je enkel verzwikt, laat acute pijn je weten dat je moet ingrijpen om verdere schade te voorkomen. Maar als pijn langere tijd aanhoudt, treedt er een ander proces in werking: het pijnsysteem in het brein is ontregeld. Er gaan continu alarmbellen af. De pijn is echter geen goede graadmeter meer van de hoeveelheid dreiging in het lichaam.

Maar het probleem is: de pijn is een eigen leven gaan leiden. Dit is verwarrend, want je ervaart de pijn wel degelijk als echt.

Zo werkt hypnotherapie bij chronische pijn

Daarom is het logisch dat je blijft zoeken naar de oorzaak. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor hoe het pijnsysteem in ons lichaam werkt. Hypnotherapie pakt chronische pijn aan bij de wortels: het beïnvloedt de pijnprikkels in het onderbewustzijn.

Met hypnotherapie richt je de aandacht op de interne beleving van de pijn zodat je pijnsignalen anders leert interpreteren en de pijn af kan nemen. De pijn neemt je daardoor niet meer helemaal in beslag. Zo komt er meer ruimte voor ontspanning. Ook geeft hypnotherapie je inzicht in hoe het pijnsysteem in het brein werkt.

Hypnose is feitelijk niets anders dan het op een veilige en ontspannen manier focussen op je binnenwereld. Het rationele, denkende brein wordt even op pauze gezet. Bij hypnotherapie wordt gebruikgemaakt van ontspanningsoefeningen, visualisaties en suggesties. Je leert pijnsignalen anders interpreteren. Zo win je langzaam maar zeker het vertrouwen in je lichaam terug. Er komt ruimte voor verandering en de pijnklachten kunnen verminderen.

Ervaar het zelf, start nu met hypnotherapie

Op dit moment specialiseer ik mij in het kader van mijn opleiding in de behandeling van mensen met chronische pijn. Je kunt bij mij terecht voor uiteenlopende klachten zoals (onverklaarde) rugpijn, pijn door een letsel en fybromyalgie, maar ook als je last hebt van chronische stress, burn-out of overprikkeling.

Naast technieken uit de hypnotherapie gebruik ik oefeningen uit de yogatherapie, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de ademhaling, de concentratie en het lichaamsbewustzijn. Ik bied een geïntegreerde aanpak, waarbij lichaam en geest samenwerken om je gezond en vrij te voelen.

Volg je bij mij een traject, dan krijg je naast de behandeling na afloop ook een persoonlijk oefenprogramma. Je krijgt handvatten aangereikt om in de toekomst beter met de pijn om te gaan.

Hoewel ik nog in opleiding ben, is dit geen ‘experimentele’ aanpak. Ik werk met methodes waarmee ik veelvuldig heb geoefend en ook mensen succesvol heb behandeld. De behandelingen vinden bovendien plaats onder toezicht van een supervisor.

Praktisch

De komende tijd bied ik een aantal trajecten aan tegen gereduceerd tarief. Een traject bestaat gemiddeld uit vijf á zes sessies. Deze vinden plaats in Amsterdam, Westerpark. Praktische informatie en kosten.

Maak een afspraak, mail naar: saskiagrootegoed@gmail.com

Of vul het formulier in:

     

    INSTAGRAM