READING

Mini-cursus Hoe overleef ik India. Les 4: Kleding

Mini-cursus Hoe overleef ik India. Les 4: Kleding

Sari dress

Yogadocent Saskia Grootegoed reist al twintig jaar naar India. In deze mini-cursus deelt ze haar mooiste reiservaringen met je. 

In India vind je spiritualiteit letterlijk op iedere straathoek. Ik ben tijdens mijn reizen bij allerlei docenten in de leer gegaan om zoveel mogelijk van de oude yogakennis op te snuiven. Ik bezocht kleine tempeltjes, likte mijn vingers af bij het goddelijke eten en ontmoette bijzondere mede-yogi’s. Veel mensen vinden India een beetje een eng land; dat is zonde want er is zoveel moois te ontdekken.’

# Les 2 – Kleding 

‘Dat is niet zijn eigen vrouw,’ zei een vriend tegen me in een druk restaurant in Delhi.

Hij knikte met zijn hoofd richting de man en vrouw naast ons dat in een romantisch onderonsje leek verwikkeld.

‘Hoe weet je dat?’ vroeg ik.

‘Ik zie het aan hun kleding. Zij is van een totaal andere kaste. De kleuren van haar sari kloppen totaal niet bij zijn stijl.’

In India vertelt je kleding alles over je. De stof van de sari, de kwaliteit van het zijden hemd van de man, wat je op je hoofd draagt – het verraadt iets over de regio waar je vandaan komt, hoe welgesteld je bent of wat je huwelijkse status is. De sociale codes zijn vaak subtiel, maar hoe langer je in India bent, hoe meer je er gaat ontcijferen. Ook als reiziger kun je met je kleding van alles uitstralen. Daarom hierbij wat insiders kledingtips voor de beginnende India-reiziger.

Shawl

Een Indiase vrouw verlaat het huis niet zonder shawl (spreek uit shóówl). Die draag je om je hals, over je hoofd of van allebei een beetje. Handig, de Indiase shawls zijn meestal van een flink formaat zodat je er ook onder kunt slapen in de bus of trein. Er zijn 101 manieren om je shawl te dragen maar de meest gekozen stijl in India is precies omgekeerd aan die van ons. Sla de shawl elegant langs je nek, de punten over de rug.

Respect!

Hoewel van toeristen niet verwacht wordt dat ze zich aan allerlei kledingvoorschriften houden, kunnen sommige zaken de wenkbrauwen toch wel wat doen fronzen. Voor vrouwen geldt, hoe beschaafder je je kleedt, hoe meer respect je afdwingt. Blote schouders, bovenarmen en onderbenen worden meestal niet gewaardeerd, tenzij je in een hippe bar in Mumbai of een louche nachtclub bent. Ook een decolleté of strakke broek worden al snel als onzedelijk gezien. Een korte broek bij mannen wordt ook niet echt op prijs gesteld. Die vindt men vooral onflatteus. Als man wil je liever ook niet gezien worden op slippers, tenzij je thuis aan het verbouwen bent. Een mooie leren instapper dwingt meer respect af.

 


Jeans zijn al decennia een ongekend style item in India


Sari

De traditionele kleding voor de vrouw is een suit, een driedelige kledingset bestaande uit een broek (legging of pyjama), lange top en shawl. Wil je een tikje gekleder, dan is een sari de beste keuze. Een klassieke sari bestaat uit een topje en een lang stuk stof dat je een aantal maal omslaat. Het kan in het begin nogal een uitdaging zijn om de meters stof van de sari op de juiste manier te draperen. Grote kans dat het personeel van de winkel waar je de sari koopt niets liever doet dan je helpen.

Bruid in sari

Stip, streep of veeg

Het voorhoofd wordt op allerlei manieren versierd in India. Heilige mannen en priesters brengen vaak met poeder of as drie horizontale strepen aan op hun voorhoofd. De strepen symboliseren de heilige drie-eenheid van de goden Brahma, Vishnu en Shiva.De stip (bindi) die veel mensen op hun voorhoofd dragen geeft bescherming. Ook activeert het je ajna chakra, beter bekend als het derde oog. Dit energiecentrum staat volgens de yogafilosofie voor mentale kracht en hoger inzicht. Soms wordt metaalpoeder door de rode kleurstof gemengd zodat de bindi zwaar voelt op je voorhoofd en je er gedurende de dag aan wordt herinnert.

Getrouwde vrouwen (en soms ook mannen) brengen een verticale rode streep van vermiljoenpoeder aan in hun haargrens om aan te geven dat ze getrouwd zijn.

 

In januari gaan we weer op reis naar India!


INSTAGRAM