Op zoek naar de juiste yogaschool

De afgelopen twee decennia doorkruiste ik India op zoek naar de meest inspirerende en beste yogascholen. Hier deel ik mijn mooiste ontdekkingen met je.

Op mijn reizen door India ontmoette ik een bont gezelschap aan yogadocenten. Vaak waren het de excentrieke leraren die me het meeste inspireerden. Gefascineerd volgde ik vele uren yogalessen en leerde oefeningen die je in reguliere yogaboeken niet tegenkomt. Soms nam ik overvolle zaaltjes en lastige Indiase accenten voor lief.

Dit zijn mijn 5 favoriete yogaplekken in India

1. Marari Beach – Best Kep Secret Beach Yoga met Vimal

De eerste keer dat ik yogadocent Vimal sprak was toen ik hem belde omdat ik was verdwaald in de omgeving. Ik informeerde hoe lang het reizen was naar zijn yogaschool. Vimal bood spontaan aan om me op te halen op zijn brommer en zo geschiedde. De dagen erna verbleef ik in een gastenkamer in zijn ouderlijk huis. Drie keer per dag kookte zijn moeder goddelijke maaltijden voor me. Ik was de enige leerling en kreeg daarom twee keer per dag privéles op een buitenplek naast het huis. Afgezien van de muggen die ons aan het einde van de middagles belaagden, was alles er perfect. Vimal geeft klassieke hatha yoga lessen. Omdat hij net als veel andere mensen uit Kerala Christen is en de yogaleer vaak als iets uit het Hindoe-geloof wordt gezien, paste hij een paar oefeningen zoals de zonnegroet en pranamasana (bidhouding) naar eigen inzicht aan. Dit maakt de lessen echter niet minder gedegen. Vimal is een bevlogen docent die zijn leerlingen graag fysiek uitdaagt.

Leuke bijkomstigheid: naast yoga kun je bij Vimal ook lessen Kalarippayattu ( de traditionele martial arts van Kerala) volgen.

http://mararisecretbeach.com

2. Sanskriet & Yoga crashcourse in Varanasi

Toen ik begon aan mijn snelcursus Sanskriet had ik wel een voorgevoel dat het geen sinecure zou zijn deze klassieke taal enigszins in de vingers te krijgen. Sanskriet professor dr. Vagish Shastri ontvangt al decennia leerlingen in zijn statige huis aan Shivala Ghat in Varanasi voor crashcourses in deze klassieke taal. Alleen al om een kijkje te kunnen nemen in de imposante bibliotheek is het de moeite waard zijn school te bezoeken. Hij noemt zijn leermethode ‘de highway’, een door hem zelf bedachte manier om razendsnel Sankriet grammatica te leren. Niet voor watjes, werd me al snel duidelijk. Na dag drie wilde ik uit pure wanhoop over de complexe vervoegingen de handdoek in de ring gooien, maar dr. Shastri wilde er niets van weten. Wel kon ik me na de les melden voor bijles. Wat hielp was dat de goedlachse leraar de taalpuzzels consequent aanvulde met kennis uit de yogafilosofie en ons de Sanskriet klanken net zo lang liet zingen totdat we de uitspraak perfect onder de knie hadden.

Dr. Vagish Shastri legt de uitspraak van de Sankriet lettergrepen toe

Je kunt bij dr. Shastri ook terecht voor colleges over Kundalini-yoga. Dat hij een met zijn 80+ een echte die hard is, werd me duidelijk toen ik hem een keer bij zonsopgang zag joggen op de trappen van de oever van de Ganges. Ook doet hij graag voor dat je op hoge leeftijd nog prima op je hoofd kunt staan.

http://www.vagyoga.co.in

3. Hatha yoga met Siddharth (Varanasi)

Ook in Varanasi, maar dan een paar ghats (oevers) verder vind je het piepkleine yogaschooltje van yogi Siddharth. Vanaf je yogamat heb je een perfect uitzicht over de Ganges en zit je middenin het lokale leven van Varanasi. Siddharth heeft een gedegen, soms wat rudimentaire, hatha yoga aanpak. Bovenal is hij een geïnspireerd man die iedere dag in de Ganges baadt, de lokale Shiva-tempel bezoekt, zweert bij zijn eigen kichari-recept (een eenvoudig linzengerecht) en gratis yogalessen geeft aan arme kinderen uit de wijk.

Ik volgde een tijd dagelijkse lessen bij hem en mijn practise ging met rasse schreden vooruit, vooral dankzij de handige tips en trucs die ik van hem leerde. Langzaam maar zeker begon ik ook de dagelijkse routine van de buurtbewoners te leren kennen: de bejaarde buurvrouw die steevast tijdens de eerste zonnegroet in haar pyama de deur uit stapte, de gespierde buurtjongens die naast de studio een verkoelende douche namen en Nando de zachtaardige stier die graag een dutje deed naast de studio.

Nog een hoogtepunt: als je een beetje mazzel hebt neemt yogi Siddharth je na afloop van de les mee achterop zijn imposante motor. Racend door de smalle straatjes van de oude stad op weg naar zijn favoriete sweetshop. Want er gaat natuurlijk niets boven mierzoete delicatessen na twee uur lang zweten op je yogamatje.

http://www.yogasiddharth.com

4. Akhanda Yoga Ashram Rishikesh

Een stuk minder kleinschalig dan de andere yogascholen, maar niet minder indrukwekkend. In deze ashram klopt echt alles. De mooie tuin en yogaruimtes ademen rust en eenvoud uit en bovenal zijn de yogaleraren

fantastisch. De eerste keer dat ik er was bleek goeroe Yogrishi Vishvketu er zelf niet te zijn (hij verblijft met enige regelmaat in het buitenland), maar dat deed niets af aan de ervaring. De leerling die ons lesgaf was net bezig zijn proefschrift over pranayama af te ronden en de lessen waren een fijne mix van asana’s, pranayama en chanting. Als Vishvketu er wel is geeft hij vaak de ochtendles om 6:00. Wil je zeker zijn van een plekje, zorg dan dat je op tijd bent.

Yogrishi Vishvketu’s boek Encyclopedia of 800 Yogaposes is een echte aanrader.

https://akhandayoga.com

5. Jibhi – Osho meditatie met Rana

In dit Twin Peaks-achtige dorpje in de noordelijke staat Himachal Pradesh creëerde Bhangwan discipel Rana een ware idylle. Aan een kabbelend riviertje in het dorpje Jibhi opende hij meer dan twintig jaar geleden zijn Dolli Guesthouse. Rana geeft op verzoek dynamische meditatielessen en deelt graag zijn kennis over Osho.

Voor zeer schappelijke prijzen huur je bij Rana een houten blokhut van waaruit je een fenomenaal uitzicht hebt over de omgeving. Toen ik er was kreeg ik een kamer in het oude houten huis toegewezen, inclusief een grote stapel warme dekens en mijn eigen houtkacheltje. In het guesthouse vind je altijd een steady groep spiritual travellers. Let op, in de winter kan er een dik pak sneeuw vallen.

De omgeving ontdekken met Rana.

https://dolli-guest-house.business.site

Yogastijlen

Goed om te weten, yogalessen in India bestaan vaak uit veel meer dan alleen maar yogahoudingen. Volg je yoga in het Westen dan kun je nog wel eens het idee hebben dat yoga voor 99,9% bestaat uit asana’s (houdingen). In India zijn asana’s vaak maar een deel van de les. Er wordt ook veel tijd besteed aan pranayama, chanten, meditatie en filosofie.

Volg ons op Instagram!


INSTAGRAM